niedziela, 10 sierpnia 2014

Obiad a'la Edward

Do wykonania tego bardzo przyjemnego dania potrzebujemy:

1 głowę Edwarda - najlepiej patisona :)
2 kły wampira - ząbki czosnku
pomidorki koktajlowe, polne, przecier pomidorowy - wszystko będzie idealne
3 łyżki kukurydzy z puszki
mięso mielone
1 cebulę
oliwę
ser mozzarella
sól i pieprz
pietruszkę


Razem z Panem Mężem dodajemy jeszcze łyżkę najlepszego na świecie keczupu Dworskiego produkowanego oczywiście we Włocławku. Co śmieszniejsze, Keczup Włocławek to już nie nasz rodzimy produkt a zwykły słoik z Łowicza. Polecam fanom tego krwistego przysmaku wypróbowanie Keczupu Dworskiego oraz porównanie konsystencji, smaku, zapachu z Keczupem Włocławek. Taka mała prywata.

Do przepisu!

Patisona myjemy, parzymy, wycieramy. Odcinamy część górną, tak aby powstała z niej pokrywka dla naszego pysznego garnuszka. Wnętrze należy oczyścić za pomocą łyżki z gniazda nasiennego a resztę wystrugać



Kroimy cebule w kosteczkę, siekamy czosnek, wnetrze z patisona także kroimy na mniejsze kawałki.


Pietruszkę myjemy, osuszamy a następnie siekamy.


Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, a następnie wrzucamy posiekane: czosnek, cebulę, patisona.Wszystko doprawiamy pieprzem i solą. Czekamy aż cebulka się zeszkli a patison zmieni kolor na bardziej żółty. Mięso w przyrządzamy na drugiej patelni i doprawiamy wedle uznania. My lubimy na ostro :). Nie bójmy się próbować. Dodajemy coś pomidorowego i łączymy wszystkie produkty razem. Wrzucamy pietruszkę.



Patisona warto wysmarować oliwą posolić wewnątrz i wrzucić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. Po tym czasie do lekko zrumienionego patisona wrzucamy farsz, przykrywamy mozzarellą i znowu wsuwamy do piekarnika na ok 25-30 minut.

Smacznego!!! My nasza głowę Edwarda popijaliśmy domowej roboty schłodzonym cydrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każda opinia jest dla mnie ważna :)