niedziela, 1 listopada 2015

Upichciłam cynamonki już nie jeden raz!

Cynamonki, drożdżówki, cinnabon...
Wiele nazw krąży w kulinarnych czeluściach internetowych portali z przepisami. Zainspirowana jednym ze zdjęć na Instagramie, postanowiłam wyczarować moje własne drożdżowe cudeńka. Przepisów jest tysiąc dwieście i więcej, dlatego trudno mi było wybrać ten najlepszy do odwzorowania cieplutkich słodkości. Po przeprowadzeniu research'u przystąpiłam do przygotowywania niezbędnych skladników. Przepis jest łatwy, ale wykonanie wymaga jednak sprawnych dwóch rąk i cierpliwości. 

Składniki na ciasto:
2 żółtka
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka aromatu waniliowy lub ekstraktu z wanilii
25g drożdży (1/4 kostki)
50 g roztopionego letniego masła
3/4 szklanka mleka letniego
szczypta soli

Składniki na masę cynomonową:
30 g roztopionego letniego masła
2 łyżki cynamonu
1 łyżka cukier
rodzynki

2 białka do posmarowania drożdżówek

Piekarnik, blacha, papier do pieczenia, pędzelek kuchenny, wałek!

Rozpoczynamy od zaczynu drożdżowego: 1/4 szklanki letniego mleka zmieszaj z drożdżami, 3 łyżkami mąki i 1 łyżką cukru. Odstaw na bok przykryta ściereczką mieszankę na ok 20-30 minut. Następnie należny przygotować miejsce do wyrabiania ciasta oraz w rondelku roztopić masło i odstawić je do wystygnięcia. Na stolnicy lub czystym blacie zmieszaj najpierw sypkie składniki, dodaj 2 żółtka, 50 g roztopionego masła, zaczyn drożdżowy. Wyrabiając powoli ciasto dodawaj pozostałe w szklance mleko. Ciasto należy wyrabiać długo i z sercem ;), czyli tak aby biceps bolał.
Wyrobione ciasto odstaw, nakryj ściereczką i czekaj 1 godzinę aż spokojnie urośnie.
Po upływie tego czasu i wyrośnięciu ciasta należy nastawić piekarnik na 200 stopni i przystąpić do rozwałkowywania. Najlepiej podzielić ciasto na dwie części i wałkować na prostokąt, ciasto najlepiej aby było grube na ok pół centymetra. Pozostałe roztopione masło zmieszaj z cynamonem i cukrem, a tak otrzymaną masą posmaruj prostokąty. Na koniec posyp rodzynkami i zawijaj w rulonik. Otrzymany walec należy pokroić na ok 4 centymetrowe kawałki, posmarować roztrzepanym białkiem i włożyć do piekarnika na 15 minut. Trudno powstrzymać się od spróbowania jeszcze ciepłych, a zapach pieczonego ciasta i cynamonu będzie unosił się w domu cały dzień.

Alternatywnie drożdżówki smarowałam powidłami śliwkowymi, nutellą posypana orzechami włoskimi, kremem orzechowym. Wszystkie były pyszne i idealne na słodki początek dnia do kawki. 














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każda opinia jest dla mnie ważna :)