Przepis na sernik z serkiem mascarpone, czyli coś nowego w kuchni.

Pomysł na zrobienie sernika przyszedł tak spontanicznie jak większość posiłków, które wychodzą spod mojej ręki. Okoliczności sprzyjały, aby zrobić coś słodkiego. Poranek owocował w nowe zobowiązania, umowy do podpisania i radość z podjętych decyzji, które mogą wyjść nam jedynie na dobre. Wieczorem spodziewaliśmy się gości a szafka ze słodkościami zaopatrzona jest jedynie w sezamki, wafle ryżowe i żurawinę. Raczej do późnej herbatki i kawki nie pasuje takie zestawienie. Szybka pomoc od Wujka Google, kilka różnych przepisów, krótkie zakupy i w głowie zrodził się pomysł na serniczek. Nie mam co rywalizować z moją mamą, bo to ona jest królową ciast, ale moje z całą pewnością wyróżniają się użyciem zupełnie innych składników. 



Aby przygotować ten sernik musisz zaopatrzyć się w tortownicę, lub blachę kwadratową, mikser, papier do pieczenia, folię aluminiową, miskę, tarkę  i oczywiście piekarnik.

SKŁADNIKI

Masa serowa:
4 jajka
1 żółtko
1 opak serka typu  Filadelfia
2 opak serka wiejskiego chudego
1 opak serka mascarpone
3 łyżki kaszy manny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
3 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny

Spód ciasta:
80 g roztopionego masła
120 g pokruszonych herbatników

Ozdoby:
Biała czekolada otarta
borówki
kilka listków mięty

Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie 20 minut. Przygotowaną formę do pieczenia należy na spodzie wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi delikatnie wysmarować masłem. Całą formę należy także dobrze zabezpieczyć na zewnątrz folią aluminiową, aby nie dostała się do niej woda od dołu. Piekarnik nastawiamy na 150 stopni, opcja góra-dół.

Herbatniki trzeba pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym i ostudzonym masłem. Tak przygotowany spód można ułożyć na blaszce i dobrze przyklepać. 
Serek typu Filadelfia i serki wiejskie lądują w misce, za nimi szklanka cukru, otarta skórka cytryny i wszystko razem miksujemy. Dokładamy jajka i żółtko i dalej miksujemy. Dokładamy kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny i znowu miksujemy.  Na koniec serek mascarpone i tu już pracujemy na najniższych obrotach miksera. Przygotowana masę można przelać do formy.

Do wkładu w piekarniku wlewamy wodę na około 1 cm wysokości formy. Układamy na niej zabezpieczoną formę do pieczenia. Ciasto pieczemy przez godzinę. Po wyłączeniu piekarnika około 40 minut należy ciasto nadal pozostawić aby odstało. Po wyciągnięciu na jeszcze lekko ciepły wierzch ścieramy białą czekoladę i dekorujemy owocami i miętą. Ciasto należy leżakować w lodówce min. 4 godziny przed podaniem.



Sernik jest pyszny! To coś zupełnie innego, niż serniki mojej mamy. Jest przyjemnie cytrynowy, a biała czekolada robi swoje. Jeszcze lepiej smakuje po nocy leżakowania w lodówce, chociaż także wczoraj nikt nie narzekał na jego walory smakowe. Smacznego!







Podziel się swoją opinią :)

Komentarze

Popularne posty